lördag 4 maj 2013

Väga lätt

Den senaste tiden har vi varit väldigt noga med att sortera sopor. Det är märkligt nog riktigt roligt att gå ut med avfallet till komposten då vi vet vilken fin jord det blir till nästa år att strö i grönsakslanden. Våra hönor klagar inte heller när de får sig ett extra skrovmål av brödkanter, potatis och annat som vi inte kan använda själva. Papper, kartong, glas och metall sorteras förstås också, men märkligt nog blir det inte lika mycket sådant avfall då vi handlar mer medvetet genom att köpa färskvaror i så stor utsträckning som möjligt samt försöker sylta, safta och baka mer själva. Nu är det nästan bara mjukplast och fiskrens som bärs ut till soptunnan vilket gör att soppåsen väger väldigt lätt.
I veckan har jag satt rödlök och vitlök i en av pallkragarna. Har för säkerhets skull lagt glasrutor över, det har ju varit några kalla nätter. Jag väntar hem fler pallkragar i veckan. Tyvärr är det näst intill omöjligt att gräva grönsaksland på vårt Lunnaberg, om man inte har en grävmaskin som kan gräva genom sten förstås. Så förutom potatislandet blir det odling i lådor hos oss. 
Daniel har med god hjälp av BA eldat upp löv och grenar, det blev en fin förstamajbrasa. Ju mer vi röjer upp på tomten desto fler små lökar av olika slag blommar runt omkring och vitsipporna breder ut sig där ljuset kommer åt!


Medan det eldades för fullt nere i trädgården fixade jag lunch. Det blev kokta rödbetor till en grymt god veggopaj med bland annat fetaost, potatis, purjolök och squash. Dessutom var den näst intill helt ekologisk! Det blir definitivt mer av veggomat framöver hos oss, det gäller bara att hitta de där riktigt goda recepten.
En liten tjej provade också sin prinsessocka och vägrade nästan lämna den ifrån sig så nu stickas det på frenetiskt på den vänstra så att hon kan få använda bägge sockarna inom kort.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar