tisdag 2 juli 2013

Helt okej väder

När de flesta semesterfirare önskar sol och värme så måste jag säga att jag känner mig ganska tillfreds med vädret som det är just nu, sol, moln och regn om vartannat. Och sisådär en 18 grader. Det perfekta vädret faktiskt när man går med stor mage och inte orkar så värst mycket om solen steker. Nu har det varit full aktivitet här hemma. Källaren fick sig ett rejält ansiktslyft häromdagen. Jag rensade och rensade och skickade sedan iväg Daniel till återvinningsstationen med två stora lass av gammal elektronik, wellpapp, tomma färgburkar, glasburkar och glasflaskor. Visst sparar jag glasburkar och flaskor till marmeladkoken och saftandet, men när man har samlat på sig nära nog 100 pryttlar inser även jag att jag har mer än nog! Det blev faktiskt också lite tid över till att rensa lillstugan.

Mellan skurarna har vi pysslat i trädgården. Allting växer otroligt snabbt just nu och vi har skördat av våra nypotatis och jordgubbar. Tyvärr är det inget jordgubbsår hemma hos oss. Några plantor har också dött i vinter så det blir till att göra nya i höst, hoppas på fina revor. Får se om jag hinner att så lite fröer där det nu blir tomt land efter potatisen. Tänkte testa om det går att utnyttja landet en gång till i år. Har köpt fröer av broccoli, grönkål, palsternacka, rödbetor (Emma-Lis val) och rotpersilja. Det mesta borde varit sått redan i Maj, men det skadar ju inte att prova. Grönkålen ska ju gärna ha lite frost sägs det, och palsternackan kan gärna övervintra till våren.Annars väntar vi ivrigt på att få skörda av allt annat i trädgården, mangolden står på tur. Hoppas också att vi lyckas med dillen, persiljan, basilikan, squashen, morötterna, löken, bönorna, ärtorna, hallonen, krusbären och vinbären. Jordärtskockorna som jag trodde att jag utrotat i höstas verkar också komma igen, mitt i löken =)
Det verkar också bli ett bra björnbärsår, så det blir till att hoppa över stängslet in i kohagen så småningom!

Flädersaften är fixad. Vi länsade en buske nere på grannens tomt (med deras medgivande förstås) då våra egna inte blommade lika friskt som deras. Av 80 blomklasar blev det 9 liter saft som nu ligger i frysen för framtida bruk. Daniel och Emma-Li har varit och plockat 10 liter jordgubbar som även de förpassade till frysen i väntan på att bli kräm, saft och sylt under året. Nu överväger vi bara att gå över till grannens enorma rabarberland och be att få plocka lite till så att vi kan göra rabarbersaft också. Igår provade jag att göra rårörd jordgubbssaft, och det blev verkligen kanonbra, bättre än kokt faktiskt. Idag har jag gjort ett par burkar marmelad. Vi har fått så mycket ekologisk frukt från Mossagården och inte hunnit äta upp allt så det blev ett hopkok av plommon, aprikoser och persikor. Ser verkligen fram emot att få njuta marmeladen med en bit mögelost, kex och portvin när sådant är tillåtet igen.Lite handarbete har det också blivit, främst kvällstid i soffan. Har avslutat en restgarnsfilt, några småkakor och smågodis, fäst trådar på hjälpsändningsvästarna och blockat en avslutad mormorsfiltsvariant. Pågående projekt är ett par grytlappar, Marimekkofärginspirerade, som Ingrid skall få som tack för att vi fick Sotis och Krullis (hönorna) av henne. Bild på dem kommer när de är klara!


Fyllda kex
Kolor
Engelsk konfektNu skiner solen igen, Daniel och Emma-Li är en stund hos farfar och jag börjar bli sugen på kvällsmat. Tills vidare…

UT: Mängder av pryttlar till återvinningen
IN: Garn till grytlappar, 6 små kaktusar, nya påslakan, hållare till hushållspapper
och en gratisbok (sommarpresentkort från jobbet) - "Invandrarna" av Vilhelm Moberg

6 kommentarer:

 1. Hej!
  Roligt att hitta in till dig. Hittade hit genom din kommentar hos Leva mer på mindre.
  På återseende!
  // bara Anna
  Annacecar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna! Kul att du tittade förbi! Jag kikade in hos dig också. Vilken fin blogg du har! /Annelie

   Radera
 2. Samma "hitt-väg" som ovan för mig. Bra sammanfattning där på slutet; IN: och UT: Samlar man och spara för återanvändning blir det lätt för mycket. Jag har tex alldeles för många plastkrukor för plantering, som jag sparat när jag köpt blommor & växter. Dags att samla alla på ett ställe, så man får en kick att göra sig av med en del. Man kanske kan lämna så´nt på Kupan också? Mitt skräp, någon annans guld, heter det ju.
  /EvaLinnea (Villa Linnea)

  SvaraRadera
 3. TIPS: Vill du ha fler kommentarer? Ta i så fall bort ordverifieringen. Den är svår att se för det mesta.
  /EvaLinnea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset EvaLinnea! Har tagit bort ordverifieringen nu. Kul att du hittade hit!

   Radera
 4. Och nu kommer hösten med stormsteg och man får tömma alla krukor och städa för vinter. Tycker det också har sin tjusning!

  SvaraRadera