söndag 28 april 2013

Fådda saker

Jag kan bara konstatera att jag har fantastiska vänner och arbetskamrater. I veckan kom I förbi mitt rum på jobbet och sa att hon hade gallrat lite böcker om växtfärgning och undrade om jag ville kika på dem innan hon skulle kasta dem. Jag tog fyra fina böcker som jag ska spara tills dess att jag vill prova på att växtfärga garn. 
I helgen var J med familj på besök. J hade med sig födelsedagstårta som vi mumsade i oss, men hon hade också med sig tre toppar som hon inte längre kunde ha. De blir perfekta mys- och trädgårdströjor till mig och jag kan återbruka mina gamla t-shirts som sett bättre dagar. Eftersom J fyllt år fick hon med sig en virkad korg, ett par grytlappar och en Tawashi hem vilket jag tror hon blev glad för.
I veckan har Daniel och Emma-Li satt våra potatis, tre sorter blev det i år. Hoppas skörden blir god, det verkar lovande i alla fall då de har groddat sig bra.

Ner i det kompostgödslade landet

Denna helg var det dags att koka ny lingonsylt. Undrar om den hemlagade går åt snabbare än den vi tidigare brukade köpa, det verkar så i alla fall och det är väl ett gott tecken på att den är omtyckt!

Plocka till hösten

Emma-Li och jag har bakat muffins, två sorter, en med blåbär och en med hallon. Vi behöver fylla på frysen med lite hembakt så att det finns att ta av inför vårens och sommarens fikastunder och utflykter. Det är farligt att lägga ut nybakatbilder på FB bara, det dyker gärna upp oväntade men väldigt välkomna gäster som så gärna vill smaka.

Gröna formar till blåbärsmuffinsen mamma!
Mmmmmm




















Jag har också tagit tag i mitt strumpstickande igen och faktiskt lyckats göra klart en socka. Återstår nu bara nummer två. Smilla gillar att chilla i mitt knä när jag har sticket i händerna!


En "Butterfly" klar
In denna vecka - nya trädgårdshandskar
Ut denna vecka - en trasig tesil


Zzzzzz...

söndag 21 april 2013

Vårinspiration

Som vi har väntat och längtat efter den, våren! Helgen har varit fantastisk, både vädermässigt och trädgårdsmässigt. Redskapsförrådet är grovstädat, kornellen är jämnad med marken för att kunna skjuta nya skott, komposten är tömd på fin matjord som vi har gödslat potatislandet med, en av rabatterna är rensad och två av odlingslådorna är städade. Det spirar överallt och mina jordgubbar trivs under glasrutorna!
Härligt kretslopp
Jordgubbsplantor på gång


Krokusar i gräsmattan
Naturtomtspåskliljor
Scilla
Mjau :)

Till och med lilla lata "Smilla the Cat" har varit ute hela dagen. Om man tittar riktigt noga på krokusarna kan man se en humla gotta sig! Igår kokade jag jordgubbssylt och i kväll blir det rabarber i ugnen med knaprigt sirapstäcke. Det är härligt med vår! 

torsdag 18 april 2013

Näthandel

Förra veckan gick jag lite plus på IN sidan. Har länge saknat ett litet och smidigt paraply att ha i kånken, så det kostade jag på mig. Inte så lätt att hitta ett helt och fungerande paraply second hand heller. Vi köpte en present till C och på den fronten kan jag bli mycket bättre. Det går att köpa bra barnleksaker om man inte är ute i sista sekund. Tredje saken in blev ett par solglasögon till Emma-Li, de från förra året är spårlöst försvunna dessvärre.
Jag har också handlat en del online, men bara förbrukningsvaror. Från "Mossagården" kommer i morgon leverans av ekofrukt och ekogrönsaker. Vi handlar ofta sådant i butik i stan förstås, men utbudet är tyvärr inte så stort som vi önskar alltid. Nu provar vi Mossagårdens ekobutik istället och kompletterar om det behövs med varor från hemmaplan. Något som jag också önskar att det skulle vara större utbud av i de lokala butikerna är ekogodis. Denna gång provar vi att beställa från "Tantens gröna skafferi". Vi har inga planer på att sluta äta godis men tycker det är viktigt att kunna ge vår dotter (och oss själva) godis utan konstgjorda tillsatser. Från "Jordklok" kommer det bland annat ekologisk solskyddskräm och duschkräm.

2,5 liter jordgubbar

I söndags kokade jag jordgubbssaft på förra årets frysta jordgubbar. Det blev ett par liter saft som kommer väl till användning nu när våren äntligen verkar vara på gång och fikastunderna i trädgården hägrar.
Våra två små kochinhönor, "Krullis" och "Sotis", som vi hämtade i helgen har funnit sig väl till rätta och går nu tillsammans med den övriga flocken. Nu väntar vi bara på att de beställda kochinkycklingarna ska bli fem veckor gamla så att vi kan hämta hem dem också!

Krullis och Sotis

lördag 13 april 2013

Kompostfixa och ekohandla

Vilken mysig dag det har varit! Inledde med ny och nyttigare frukost, havregrynsgröt (utan socker!) och bär (frysta hallon och blåbär). Hur gott som helst. Och inte bryr vi oss om larmrapporterna i media om smittade frysta bär heller, det går ju inte att gå omkring och vara rädd för allt. Veckohandlingen avlöpte väl, men den tar lite längre tid än vanligt när man hela tiden försöker att handla medvetet. Ekoprodukter är sällan de varor som skyltas i butikerna. Men inköpslista är grymt bra att ha, maten för veckan redan planerad och inga onödiga extravaror följer med hem.
Tog upp två stora påsar jordgubbar ur frysen, plockade i somras, som får tina över natten. I morgon ska det kokas jordgubbssaft!
Eftermiddagen har tillbringats i trädgården. Tog itu med komposten vars bräder på framsidan hela tiden knuffas ner av våra småtokiga hönor. Jag missunnar verkligen inte hönorna att få sig ett gott skrovmål då och då, men när de sprätter ur kompostmaterialet hela tiden får det vara nog. Några spikar till stöd blev det, får se hur länge det håller. D har grävt nästan hela potatislandet och burit glasrutor åt mig, så nu har jordgubbsplantorna i odlingslådorna fått sina egna växthus. Tillsammans röjde vi undan rejält i lillstugan också. Så mycket skräp som samlas och som måste fraktas till återvinningsstationen. Hittade ett klokt citat i Stefan Sundströms bok "Stefans lilla gröna"…

Ur boken "Stefans lilla gröna"

I morgonkväll ska vi till I och hämta hem två nya familjemedlemmar, två dvärgkochinhönor! Äntligen ska det bli lite fler ägg att hämta i hönshuset. Dessutom idkar vi gammal hederlig byteshandel, två hönor mot hemstickade grytlappar. 
Nu åter till mina mönsterstickade sockor, ett projekt som kräver både tid och koncentration. Go kväll!

"Butterflies are free"

torsdag 11 april 2013

Odlingsinspiration och självhushållning

Idag mailade jag ett boktips till biblioteket på jobbet, "Lev mer på mindre" av Maria Österåker. Jag har följt hennes blogg (med samma namn) en tid och inspireras av hennes familjs strävan mot självhushållning och projektet att lägga mer tid på egen tid istället för på jobb och konsumtion. Jag påstår på intet sätt att jag kommer att leva helt enligt självhushållningsidén, men tanken är intressant och några medvetna vägval kan jag ju göra. Ganska omgående fick jag mail tillbaka från I och E på bibblan, som tyckte inköpsförslaget verkade intressant och som samtidigt tipsade om ett par andra böcker med liknande tema. Jag skyndade mig givetvis en våning upp för att låna och sitter nu framför två av mina fångster. Helgläsningen är räddad! Kanske kommer det en recension inom kort...

Mummaläsning

Idag har jag avslutat projektet tvättlappar. Totalt har det blivit 21 stycken och jag hoppas det ska räcka ett tag. Har också räknat till 8 virkade Tawashis, varav en redan blivit födelsedagspresent till en arbetskamrat. Dags att ta itu med lite mer långvariga stick- och virkprojekt.

Mr Bundles Washcloths

Det kliar i fingrarna efter att börja så och plantera. Helgen som gick köpte vi såjord och squashfrön. Kanske det blir ett av denna helgens projekt, att krukså bönor, ärtor och squash. Tre olika sorters potatis ligger i en papplåda och groddar till sig och sättlöken väntar på bättre väder och varmare jord. På lördag åker nog glasrutorna på på mina pallkragelådor med jordgubbsplantor. Funkade fint förra året att ge dem lite extra värme för en tidig skörd (om bara grannens får håller sig på rätt sida av stengärdesgården). Har bestämt mig för att satsa på fler hallonbuskar och ett par vinbärsbuskar denna vår och längtar till plantskolan öppnar för säsongen.

söndag 7 april 2013

Lappa och Laga

Farmor hämtade Emma-Li och Daniel åkte till jobbet. Plötsligt hade jag 6 hela timmar framför mig, ensam på Lunnaberg. Det blev allt lite tyst och tomt, men inte någon längre stund eftersom jag satte mig vid symaskinen ganska omgående. Det där med att ta det lite lugnt, som mannen tyckte att jag skulle göra, har jag visst lite svårt för. Resultatet vid symaskinen blev ett par upplagda mammabyxor, en isydd knapp i en klänning, en lagad söm i en annan klänning, en lagat ärmhål i min goa arantröja och ett par ihopsydda hål på trädgårdsjeansen.

Lappat och Lagat

Som om det inte var nog i min lagningsiver så gav jag mig sedan på Emma-Li´s gungstol där skruvarna hade lossnat, två pusselbitar som behövde lite lim och ett halsband som hade gått sönder. Ibland hamnar projekten på hög och det gäller att passa på när lusten infinner sig.

Fixat och Trixat

Denna veckan har det faktiskt blivit några saker IN. Emma-Li har fått nya gymnastikskor. Men de räknas väl egentligen som förbrukningsvara då hon förstås fortfarande växer. Själv har jag köpt ett par mammabyxor, vilket inte heller känns så betungande utan mer tvunget. Ett antal par nya trosor har det också blivit, och nej, jag tänker inte övergå till hemmavirkade! Kunde inte heller motstå ett par supersköna och fina sommarbyxor på Rabalder som jag sneglat på länge. 
Två par trosor har åkt UT och fem paket har skickats till olika mottagare efter försäljning på Tradera. För övrigt är ju alla lagade plagg och prylar ett plus i återbrukshemmet.
Ha en skön söndagskväll!

tisdag 2 april 2013

Rödbetsmumma

Höll på att bli en vana att blogga, tre dagar i rad. Men det är ju inte tänkt som en dagbok så jag får väl hoppa över nån gång då och då. Igår var det annandagen och då fortsatte "projekt förrådsröj". Det hela resulterade i två kassar med böcker att skänka och en kasse skräp. Dessutom hittade jag jättefina tavlor som pappa har sytt och och flera av farmors keramiksaker som förtjänar bättre placering än i lådor i ett förråd. Så nu blir det tavelhäng framöver! Min far samlade på grodor en tid och jag målade en enorm grodtavla till honom i present. Den hittade Emma-Li och nu hänger den på hennes rum. Tilläggas bör kanske att jag verkligen inte är någon Michelangelo, men lite stolt blev jag allt när min busunge ville ha tavlan!

Rödbetor i ättiks- och sockerlag

Igår hann jag också med att koka in lite rödbetor. Känns ju bäst att göra egna, särskilt när det är så enkelt att göra. Rödbetor är nog annars en underskattad grönsak. Lätt kokt är den ju helt delikat att ha till en måltid och för bara 4 kronor för 1/2 kg, plus lite socker och lite ättika, fick jag två burkar inlagda röda betor.

Tvättlappar i ekologiskt bomullsgarn

Ikväll virkar jag tvättlappar. Min förhoppning är att det ska minska förbrukningen framöver av köpta tvättservetter. De är ju både dyra och ofta parfymerade. Lite ekobabyolja och ljummet vatten är väl gott nog hoppas jag.